dinsdag 15 oktober 2013

Dag 5: Stella Nova


Stella Nova is een preschool (1-5 jaar) in de dichtbevolkte en arme wijk Hallonbergen. Ongeveer 100 kinderen zijn hier in 5 leeftijdsgroepen opgedeeld. De leerkrachten starten met een groep kinderen en volgen “hun” kinderen 5 jaar. Wanneer de oudste kinderen naar school gaan, start de leerkracht terug met een groep 1-jarigen.

In Stella Nova werkt men volgens de Reggio Emiglia pedagogiek uit ItaliĆ«. De directie heeft deze visie aangepast aan de Zweedse context.  6 leidende principes geven richting aan het werken met kinderen en hun gezinnen:  participatie, diversiteit&pluraliteit, verantwoordelijkheid, onderzoek, verandering en communicatie.

De kinderen worden voortdurend gestimuleerd om veel zelf te doen, zelfs taken die wij als “moeilijk” of “riskant” zouden zien. Zo kregen wij koffie en koekjes geserveerd door kinderen van 4 en 5 jaar!

In de speelruimtes zijn er geen deuren. De kinderen lopen vrij van het ene lokaal naar het andere. Wat ook opvalt, zijn de vele foto’s en eigen werkjes overal aan de muren. Zelfs in de keuken en in het toilet is er prikbord aan de muren bevestigd zodat overal materiaal kan opgehangen worden.

Veel verschillende kleurtjes hebben de kinderen hier, je ziet dat we in een multiculturele wijk op bezoek zijn. De kinderen nemen spontaan onze hand vast om ons zelf rond te leiden en uitleg te geven (in het Zweuds).

Diep onder de indruk vertrekken we hier, op naar ons laatste bezoek van deze week.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten